Tiloja, joihin pääsee, ja joissa voi hyvin
Esteettömyys on yksi niistä asioista, joita ei tule ajatelleeksi ennen kun, no, eteen tulee este. Ja miksipä sitä kahdella jalalla vaivatta kävellessä tulisi ajatelleeksikaan miten pyörätuolissa tai kainalosauvoilla liikkuva pääsee kulkemaan. Elämä voi kuitenkin yllättää kenet vaan meistä. Mitä jos se oletkin juuri sinä jonain päivänä pyörätuolissa tuskailemassa kun A-rakennuksessa ei ole liikkumisesteetöntä wc:tä?
Jyväskylän yliopisto onkin jo kiitettävästi panostanut esteettömyyteen selvityksillä, suunnittelijalla ja mahdollisuudella ilmoittaa esteestä. JYY järjestää esteettömyydestä seminaarin tänä syksynä. Se ei kuitenkaan riitä, että vain toteamme, että tämän rakennuksen toiseen kerrokseen on mahdotonta päästä jos ei pysty kulkemaan portaita, tai että tässä rakennuksessa ei ole inva-wc:tä. Asialle pitäisi myös tehdä jotain. Jos itse olisin pyörätuolissa, en välttämättä kehtaisi aina pyytää, että luennon paikkaa siirrettäisiin minun vuokseni sellaiseen paikkaan mihin pääsen.
Opiskelun tiloihin liittyy myös sisäilmaongelmat. Ongelma ei katoa sitä vähättelemällä ja uhrien kokemuksia maton alle lakaisten. Sisäilmaoirelu pahenee mitä enemmän joutuu viettämään aikaa tiloissa, joissa on huono sisäilma. Sisäilmaoireilu voi pahentua aina siihen pisteeseen, että joutuu ottamaan sairaslomaa, koska ei pysty saapumaan luennoille. Sisäilmasta vahvasti oireileville opiskelijoille olisi ehdottoman tärkeää saada materiaalit sähköisenä. Opettajien tulisi joustaa myös tarjoten vaihtoehtoisia suoritustapoja, esimerkiksi e-tentti yleisen tentin sijaan, tai vaikka essee.
E-tentti — Silloin kuin itsellesi parhaiten sopii
Laitoksessani e-tentti on otettu yleisesti käyttöön. Omasta puolestani voin sanoa, että on aivan mahtavaa, että kurssin kirjallisuuden voi käydä tenttimässä kirjaston e-tenttitilassa silloin kuin itselle parhaiten sopii ja saa ihan itse varata ajan tentilleen. Ota asia puheeksi omassa laitoksessasi jos teillä ei ole vielä e-tentti käytössä!
Toki e-tentissä parantamisen varaa vielä löytyy, ja parannusurakka onneksi jo työn alla onkin. On puhuttu myös mahdollisuudesta tehdä e-tentti kotona omalla koneella. Tämä tietenkin muuttaisi tentin luonnetta niin, että internetin ja tenttikirjojen oletetaankin olevan käytössä tentin suorittamisen aikana. Kotona koneella tehtävä e-tentti olisi omalta osaltaan esteettömyyttä ja opiskelun joustavuutta tukeva ratkaisu: enää ei tarvitsisi olla sidottu kirjaston ja kirjavitriinin aukioloaikoihin tai ylipäätään Jyväskylässä fyysisesti olemiseen.
Vähintäänkin e-tenttitiloja pitäisi saada lisää, ja nopeasti. Yhä useammat laitokset ottavat e-tentin käyttöön opiskelijoiden toiveesta, ja tämä tulee valitettavasti johtamaan vielä pahempiin ruuhkiin joulun alla ja keväällä. Ainakin Mattilanniemeen on suunnitteilla e-tenttitila, mutta se tarvittaisiin nyt, eikä vuonna 2017.
24/7 työtila — Koska kaikki eivät ole aamuihmisiä
Tiedän kyllä itsekin, että kotona opiskeluun keskittyminen on hankalaa. Voiton vie parhaimmillaan jopa siivoaminen. Työskentely onnistuu parhaiten sille erikseen suunnitellussa tilassa, jossa ei ole huomiota opiskelulta riistäviä virikkeitä yhtä hyvin tarjolla. Koska kaikki eivät ole aamuihmisiä, Grönioni vaatii 24/7 työtilaa, jossa esseetä saa kirjoittaa vaikka keskellä yötä.
Kortepohjan asukkaana olen iloinen siitä, että saimme D-talon alakertaan ryhmätyötilan, jossa on tietokoneita ja monitoimitulostin. Sinne pääsee samalla avainkortilla millä pyykkitupiinkin, mutta ei valitettavasti enää yhdeksän jälkeen illalla. 24/7 työtila olisikin mahtavaa saada juurikin Kortepohjan ylioppilaskylään, eikä pelkästään kampusalueelle, koska kahdella aamuyöltä esseen viimeisteltyä olisi kiva jos koti olisi lähellä. Tietenkään kaikki opiskelijat eivät ylioppilaskylässä asu, mutta 24/7 työtila ylioppilaskylässä ilahduttaisi 1600 ihmistä.
Ergonomia — koska kaikilla on vino selkäranka
Opiskelijoiden niska- ja hartiaseudun kivut ovat hyvin yleisiä, eikä ole yllätys. Opiskelu koostuu lähes kokonaan alasta riippumatta koneen tai kirjan tuijottamisesta. YTHS onkin vastannut kysyntään järjestämällä niskajumppakurssin yliopistoliikunnalla.
Eipä sillä, että se istuminenkaan hyväksi olisi. Me Grönionilla vaadimme lisää seisomatyöpisteitä. Tutkimukset osoittavat, että seisominen polttaa kaloreita paljon enemmän kuin istuminen, tehostaa insuliinin käyttöä ja rasvanpolttoa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa.) Hauskaa olisi myös nähdä työpöytien edessä jumppapallot!